Despre

Cercurile de învățare au fost create de către Peer 2 Peer University și Biblioteca Publică din Chicago în 2015. De atunci, acest model de învățare de la egal la egal s-a răspândit în bibliotecile și centrele comunitare din America de Nord, Africa de Est și Europa. În acest an, Fundația Progress în parteneriat cu P2PU vor aduce cercurile de învățare în România cu sprijinul Uniunii Europene în cadrul proiectului Erasmus+- Learning circles in libraries.

Întrebări frecvente

Ce este un cerc de învățare?

Cercul de învățare este un grup de oameni care se întâlnesc pentru a învăța ceva împreună. Cercurile de învățare sunt:

  • Deschise publicului
  • Gratuite pentru toți participanții
  • Recurente (în general au 6-8 întâlniri)

Cercurile de învățare sunt conduse de un facilitator și nu de către un profesor. Asta înseamnă că persoana care organizează cercurile tale de învățare nu este un expert în subiectul pe care urmează să îl înveți. El este acolo pentru a ghida grupul prin curs și pentru a asigura că spațiul de întâlnire este pregătit în fiecare săptămână.

Ce materiale pot fi folosite în cadrul cercurilor de învățare?

Pentru Cercurile de învățare majoritatea cursurilor de pe care se poate studia sunt online, gratuite. O parte dintre acestea sunt realizate de P2PU, în timp ce restul materialelor sunt realizate de alte organizații. Poți folosi orice curs pentru Cercurile de învățare, atât timp cât nu presupune costuri pentru participanți și cât respectă termenii și serviciile celor care au realizat materialele. O listă completă a cursurilor, folosite de Facilitatorii Cercurilor de învățare, poate fi găsită aici: https://cerculdeinvatare.p2pu.org/courses/

Ce informații personale sunt necesare pentru participare?

Nu este necesar ca participanții la Cercurile de învățare să aibă un cont pe platforma P2PU. Aceștia se pot înscrie pentru Cercurile de învățare cu numele, numărul de contact și adresa de e-mail. Informațiile folosite pentru înscriere sunt accesate doar de către Facilitator, pentru eventuale contactări. În cazul în care o persoană dorește să formeze un Cerc de învățare, atunci este necesară realizarea unui cont P2PU. Întrebările suplimentare, referitoare la securitatea utilizatorilor pot fi adresate la adresa support@p2pu.org.

Cât costă participarea la un Cerc de învățare?

Participarea la Cercurile de învățare este gratuită.

Voi primi o diplomă pentru activitatea depusă, la finalul cercului de învățare?

P2PU nu este o universitate și nu acordă certificate de acreditare. O parte din cursurile Cercurilor de învățare oferă diplome sau certificate, dar în cele mai multe cazuri acestea nu sunt gratuite. Dacă dorești un certificat care să ateste participarea și finalizarea activității în cadrul Cercurilor de învățare, te rugăm să iei legătura cu Facilitatorul tău.

Ce este Universitatea Peer 2 Peer?

P2PU este o organizație non-profit 501-c3, înregistrată în California, Statele Unite ale Americii, în cadrul căreia există membrii din SUA, Canada și Africa de Sud. Misiunea organizației este de a crea alternative la învățământul superior obișnuit, care se remarcă prin oferirea de șanse egale, perpetuarea încrederii și puterii de sine, dar și a sentimentului de libertate.

Ce reprezintă Cercurile de învățare?

Acest proiect este facilitat de către programul european Erasmus +. Cercurile de învățare în biblioteci este un proiect de 3 ani (2018-2021) realizat de Fundacja Rozwoju Społeczeństwa Informacyjnego din Polonia, cu sprijinul partenerilor din Germania (Stadtbibliothek Kőln), România (Fundația Progress), Portugalia (Biblioteca Lucio Craveiro da Silva) și Finlanda (Suomen eOppimiskeskus ry). Proiectul își propune să faciliteze accesul adulților la resursele de învățare online, folosind metodologia Cercurilor de învățare, dezvoltată de P2PU.

Poate oricine să înceapă și să faciliteze un Cerc de învățare?

Da, oricine poate facilita și crea un Cerc de învățare, fiind necesar doar un cont P2PU. De asemenea, am început traducerea materialelor pentru facilitatori, din engleză în română. Poți vedea și tu materialele sau poți ajuta la traducerea lor aici.